|
Wyniki konkursu kulinarnego KUCHNIA HISTORIĄ PISANA
|
I miejsce - piróg gryczany p. Genowefa Graczyk II miejsce - kluski ziemniaczane z farszem serowym p. Helena Witkowska III miejsce - żelazne kluski z kapustą z grochem p. Bożena Urzyńska - kiełbasa domowa p. Jarosław Kaźmierczak
 I miejsce - piróg gryczany p. Genowefa Graczyk
 II miejsce - kluski ziemniaczane z farszem serowym p. Helena Witkowska
 III miejsce - żelazne kluski z kapustą z grochem p. Bożena Urzyńska
 III miejsce - kiełbasa domowa p. Jarosław Kaźmierczak
Historia może być smaczna... może pachnieć plackami babci Kasi, naprędce przygotowywaną snelką czy barszczem na kiszczance. W niedzielę, 27 września 2015 r. w sali OSP w Szynkielowie odbyło się podsumowanie projektu „Rarytasu kuchni naszych babć” realizowanego przez prężnie działające Szynkielowskie Stowarzyszenie Razem. I tym razem frekwencja dopisała – wydarzenie przyciągnęło ponad 120 osób - przedstawicieli różnych pokoleń: dzieci, młodzież, dorosłych i seniorów, których łączy wspólna sprawa - chęć pielęgnowania lokalnych tradycji kulinarnych.
W sali unosił się zapach regionalnych potraw przygotowywanych przez uczestników konkursu kulinarnego „Kuchnia historią pisana” zorganizowanego w ramach projektu. Główną częścią spotkania było przedstawienie wyników konkursu, rozdanie nagród oraz podziękowania wszystkim osobom zaangażowanym w projekt. Zanim jednak to nastąpiło, dr Bożena Rabikowska przedstawiła w prezentacji multimedialnej potrawy kuchni lokalnej, które były zgłoszone do konkursu oraz inne rarytasy przygotowywane niegdyś przez nasze babcie i prababcie.
Po prezentacji głos zabrała przewodnicząca jury wybranego do wyłonienia zwycięzców konkursu, Danuta Mielczarek , która przedstawiła zwycięzców konkursu oraz nagrodzone potrawy. Przypomnijmy, że w skład jury weszły: Danuta Mielczarek kierownik warsztatów gastronomicznych w ZS nr 1 w Wieluniu, Małgorzata Rogalska prezes fundacji Zielony Przylądek oraz Małgorzata Dawid z grupy wolontarystycznej Domino z Osjakowa.
Okazało się, że rarytasy kuchni naszych babć pamiętamy bardzo dobrze, a wiele z nich zgłoszonych zostało do konkursu kulinarnego "Kuchnia historią pisana". Zwyciężczynią okazała się Genowefa Graczyk, która przygotowała aromatyczny, wspaniale wyglądający i bardzo smaczny piróg gryczany. Miejsce II zdobyła Helena Witkowska i jej kluski ziemniaczane z farszem serowym.
Do miejsca III jury wytypowało dwie potrawy : żelazne kluski z kapustą i grochem przygotowane przez Bożenę Urzyńską oraz kiełbasę domową, którą przygotował Jarosław Kaźmierczak.
Wyróżnione osoby otrzymały nagrody w postaci sprzętu AGD, na który stowarzyszenie pozyskało fundusze ze środków projektu P FIO„Grant na lepszy start” z programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich realizowanego przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej. Pozostali uczestnicy konkursu, którzy nie zostali wyróżnieni, również otrzymali upominki i podziękowania. A dla wszystkich uczestników konkursu kulinarnego dodatkowe nagrody ufundował poseł Piotr Polak oraz Małgorzata Rogalska prezes fundacji Zielony Przylądek. Gratulujemy wszystkim uczestnikom, dla których ważne jest kultywowanie lokalnych tradycji kulinarnych. Bo nie można budować przyszłości, odcinając się i zapominając o historii, o własnych korzeniach, tradycji. To ważne, że wciąż w wielu domach przygotowuje się potrawy według babcinych receptur i smaków.
Na spotkaniu nie zabrakło także części rozrywkowej – piękny koncert muzyczny przedstawił zespół „Rhumba” z Szynkielowa, w skład którego wchodzą: Paulina i Łukasz Pierzchnica oraz Robert Graczyk. Natomiast dla najmłodszych ogromną frajdę sprawił warsztat kulinarny, podczas którego dzieci uczyły się „ciurlać –turlać” kluski.
Po wręczeniu nagród można było skosztować potraw, które brały udział w konkursie, przepysznych i pachnących ciast oraz innych regionalnych kulinariów przygotowanych przez mieszkańców Szynkielowa, Dymku i Bębnowa przy wykorzystaniu zakupionego ze środków projektu, sprzętu: kuchenki elektryczno-gazowej, mikrofalowej oraz warnika do wody.
Na zakończenie spotkania, Małgorzata Kaźmierczak – autorka i koordynatorka projektu, podziękowała wszystkim gościom oraz uczestnikom spotkania, a szczególnie gorąco osobom zaangażowanym w realizację projektu „Rarytasy kuchni naszych babć”, które poświęciły wiele czasu i energii, abyśmy mogli zachwycać się niezapomnianymi, jak się okazało, smakami „frykasów” kuchni naszych przodków. Stefan Wyszyński mówił, że „z drobiazgów życiowych wykonanych wielkim sercem powstaje wielkość człowieka...”. Życie to coś zupełnie innego niż tylko interes nastawiony na korzyści własne. Działanie Szynkielowskiego Stowarzyszenia Razem to przede wszystkim służba i praca dla innych, bez ducha której, zatraca się poczucie pożyteczności i wewnętrznej satysfakcji. Człowiek musi umieć być dla drugiego, ofiarując odrobinę siebie, swojego czasu, uwagi, darować tych kilka "drobiazgów"... Na pewno podczas realizacji projektu można było znaleźć na to jakiś, choćby mały, dowód...
Opracowanie tekstowe: Michał Domański, Małgorzata Kaźmierczak Foto: Julka Kasprzak, Małgorzata Kaźmierczak














|
|
Strona:
1
|
|
R E K O M E N D A C J E
|
Wieluń 4:40 i Wieczna Miłość
|
Prezentacja filmowa promująca projekt Wojciecha Siudmaka "Wieczna Miłość". Monument, który z jego inicjatywy powstanie w Wieluniu, będzie przypominał Europie i Światu o zbrodniczym bombardowaniu, jakiego dokonali Niemcy o godzinie 4:40, rozpoczynając 1 września 1939 roku drugą wojnę światową.
Więcej >>
|
Strona Pomagam Ukrainie
|
 |
Na stronie pomagamukrainie.gov.pl mieszkańcy Polski mogą zgłaszać gotowość pomocy uchodźcom z Ukrainy, a uchodźcy mogą zgłaszać, gdzie przebywają i jakiej formy pomocy potrzebują. |
Więcej >>
|
|
|